Corona; Wat Mag Er Vanaf 19 Mei?
Corona; Wat Mag Er Vanaf 19 Mei?

Corona; Wat Mag Er Vanaf 19 Mei?

Het kabinet heeft opnieuw versoepelingen aangekondigd tijdens de persconferentie van 11 mei. Deze versoepelingen gelden vanaf 19 mei specifiek voor de paardensport. Let op! Het kabinet kan op 17 mei alsnog besluiten versoepelingen niet door te voeren. Verder hebben wij ons ook te houden aan de regels die nog worden gegeven door onze eigen veiligheidsregio en de gemeente. Hieronder zetten we de belangrijkste wijzigingen nog even op een rij.

lessen en gebruik rijbaan

In de buitenbaan is het volgende toegestaan:

  • Er mogen groepslessen georganiseerd worden voor jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
  • Er mogen groepslessen gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar met een maximale groepsgrootte van 30 (exclusief instructeur) op 1,5 meter afstand.
  • Privélessen zijn buiten toegestaan voor alle leeftijden.
  • Bij het mennen moet de groom op de wagen een mondkapje dragen omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, maar de groom wel essentieel is voor een veilige sportbeoefening.

Verder is het belangrijk dat:

  • Publiek is niet toegestaan.
  • Indien dit noodzakelijk is voor de veiligheid, het verloop van de sportbeoefening en het waarborgen van de onderlinge afstand is het toegestaan dat er iemand aan de kant staat. Denk hierbij wel aan de maximale groepsgrootte van 2 personen en de 1,5 meter afstand.
  • Zodra je klaar bent met rijden verlaat je de vereniging.
  • Houdt je aan de sociale en hygiëne maatregelen.

buitenrijden

Buitenritten zijn toegestaan. Voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar zijn hier geen beperkingen. Er geldt voor volwassenen vanaf 27 jaar een maximale groepsgrootte van 30 (exclusief instructeur) en er moet 1,5 meter afstand gehouden worden.

wedstrijden en clinics

Wedstrijden zijn niet toegestaan. Wel mogen er onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten, zoals onderlinge dressuurproeven en parcoursen georganiseerd worden op de eigen manege of vereniging. De KNHS kent hier tijdelijk winst- en promotiepunten aan toe. Deze activiteiten moeten wel buiten plaatsvinden en zijn alleen toegankelijk voor leden van de eigen vereniging of manege.

De KNHS besluit 12 mei of er vanaf 19 mei paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten georganiseerd mogen worden.

Een clinic georganiseerd voor publiek is niet toegestaan. Clinics in de vorm van individuele lessen of trainingen zijn wel toegestaan mits de betreffende gemeente of veiligheidsregio daar toestemming voor geeft.

Het is mogelijk om dressuurproeven t/m de klasse ZZ-licht en menproeven in de klassen B en L te laten beoordelen voor winstpunten. Zodra het overheidsverbod op wedstrijden wordt opgeheven zal Paardrijden.nl alleen nog opengesteld worden voor de klassen t/m L2.

Vanwege de mogelijkheid om proeven online te laten beoordelen is het niet mogelijk om geld terug te vragen voor de startkaart.